Historia

Peltomaan tilalla on viljelty perunaa ja muita vihanneksia jo 1930-luvulta asti.

Tila on kulkenut sukupolvelta toiselle ja pysynyt koko ajan suvun hallinnassa. Tilalle on muodostunut pitkä historia. Viljely on muuttunut paljon vuosien ja sukupolvien saatossa, mutta jokaisella viljelijälle on ollut tarkoituksena pitää huolta viljelymaista ja toimittaa asiakkaille laadukkaita vihanneksia.

Tilan toiminta on alkanut pienestä alasta. Tilalla on viljelty kaikenlaisia vihanneksia, yrttejä ja muita taimia. Tilalla on ollut myös karjaa. Viljellyt tuotteet on myyty torilla, jonne alunperin kuljettiin joko junalla tai hevosella. Siihen aikaan oli pitkä matka lähteä niinkin pitkälle kuin Poriin ja vielä ison vihanneskuorman kanssa. On ollut kunnioitettavaa viljellä ilman traktoreita sekä toimittaa asiakkaille vihanneksia ilman autoja. Omat haasteensa ovat historiassa tuoneet myös erilaiset aikakaudet.

Sota-aikana ruoantuotanto oli vaikeaa, mutta sitkeästi edelliset sukupolvemme ovat jaksaneet eteenpäin. Sota-aikojen jälkeen päästiin rauhassa kehittämään tilan toimintaa. Tilalla suuntauduttiin enemmän vihannesten viljelyyn ja 1970-luvulla luovuttiin karjasta.

Vuonna 1984 tehtiin edellinen sukupolvenvaihdos, jossa nykyisten viljelijöiden edeltäjät alkoivat pitämään tilaa. Silloin maanviljely oli monella tapaa murroksessa. Traktorit ja traktorivetoiset laitteet yleistyivät huomattavasti. Seuraava murros koettiin vuonna 1995 jolloin Suomi liittyi EU:hun. Viljely on muuttunut sen jälkeen huomattavasti ja tilojen koot ovat kasvaneet ja vähentyneet.

Vuonna 2009 tehtiin nykyinen sukupolvenvaihdos. Tilaa viljellään nyt Maatalousyhtymä Peltomaan Parhaat toimesta. Vuoden 2009 jälkeen tilan toiminta on muuttunut joka vuosi ja kehitys on ollut välillä jopa liian vauhdikasta. Tällä hetkellä Peltomaan Parhaat toimii Satakunnan suurimpana luomuruokaperunatilana.